Hok Han Hoekstra - Duivenmelker - Alkmaar

Stamopbouw

Hoe het begon,

In de 70-er jaren ben ik begonnen met het houden van postduiven. Ik had mijn eerste duiven van Tinus Thijen uit Castricum, een topper destijds op de vitesse- en midfondvluchten in afdeling A. Van hem heb ik ook het spelletje geleerd.

Als bijverdienste verzorgde ik de duiven van Siem Paauwe te Bakkum, de man die met zijn ooievaars (hij noemde die “grijze” en sprak dit uit met een Amsterdams accent) en zijn Jan Aarden duiven geweldig kon uithalen op de verre fond vluchten. Ik maakte daar de hokken schoon, liet de duiven los, voerde en moest de duiven lappen samen met zijn vrouw.

Met Tinus Thijen ging ik als jong broekie mee naar Albert van de Flaes, het wonder van Ravels, waar ik alle toppers zoals de Blauwe van Lier, jonge Blauwe van Lier en Voske gebroken vleugel, dochter 019, in mijn handen heb gehad. Ik was verkocht: uit deze duiven wilde ik jonge duiven hebben. In de daarop volgende jaren had ik een hok vol met van de Flaes duiven en heb daar na mijn verhuizing naar het Gooi succesvol mee gespeeld als jong ventje.

Na een aantal verhuizingen ben ik met mijn gezin in Alkmaar beland en ben daar met mijn oudste zoon Micha combinatie gaan vliegen. Dat ging meteen goed met de van oorsprong Albert van de Flaes duiven.

In de loop der jaren heb ik andere duiven in gekruist om de duiven die wij toen hadden wat taaier te maken. Maar op een goede dag had mijn oudste zoon andere interesses en toen stond ik er alleen voor. Ik heb wat concessies moeten doen ten aan zien van het programma wat ik speelde zoals geen jonge duiven vluchten meer meedoen, maar dat is mij achteraf niet goed bevallen.

Het roer moest om, ik wist dat ik goede duiven had maar door het werk wat ik doe en door problemen met mijn gezondheid wilde ik zo niet verder gaan. Ik wil mij verder specialiseren op de midfond en dagfond daar ben ik de laatste jaren succesvol in geweest.

Ik kwam in contact met de kampioen uit Friesland, Arie Dijkstra, de man die in een uithoek van Friesland woont, maar zijn duiven kunnen uitblinken op de korte vluchten en ook op de verre dagfond vluchten. Kinderen uit al zijn toppers bevolken mijn kweekhok, bijv. uit de Lichte Morlincourt, Big Boom, Jiyan, Achilles , Fire, De Benjamin, Spikkeltje 5000 en niet te vergeten een volle broer en twee zusters van Okidoki.

In 2014 heb ik een samenkweek gedaan met de Gebr. Homma uit Steggerda daardoor heb ik kinderen uit de Nesta, Maldini, Xavi aan mijn kweekhok toegevoegd.

Om de snelheid op de dagfond vluchten vast te houden heb ik ook een aantal duiven van Walter de Rijck uit Belgie, o.a. uit zijn lijnen As Lisse, broer Dreamer, Den Blois, Chateaurouxke en den Derby.

Door samenkweek met Appie Dunnink uit Staphorst heb ik mijn kweek- en vlieghok verder uitgebreid met Walter de Rijck duiven, waar ik resultaten mee boek. Normaal gesproken verzorg ik mijn duiven zelf, maar bij afwezigheid doen mijn vrouw en jongste zoon dit.